Prezentarea generală a domeniului de activitate, a scopului, funcţiilor, obiectivelor şi atribuţiilor UATC Voila

Comuna Voila, cu o populatie de 3050 locuitori, este situata in partea de vest a judetului in depresiunea Fagarasului, pe malul stang al raului Olt, la o distanta de 11 km de mun.Fagaras si 77 km de mun. Brasov, pe D.N.1, fiind marginita la sud de catre Carpatii Meridionali, respectiv Muntii Fagarasului, ocupand o suprafata de 6880 ha, cu un relief de campie, deal si munte, la o altitudine de 420-440 m, cu o clima temperat continentala, cu ierni foarte geroase, temperaturile minime de apx.22  C, temperatura medie fiind de 8-10  C, iar precipitatiile atingand 680 mm/an.

In afara de apele raului Olt, teritoriul comunei este brazdat si de paraiele Sambata,Netotu  Breaza,Rădăcina,Neagra.  Pe râul Olt functioneaza Hidrocentrala Voila cu  lacul de acumulare cu capacitatea de 10,3 mil  mc  apa care se intinde pe o suprafta de aprox. 281,5 ha.

In componenta comunei intra urmatoarele sate:  Voila- resedinta de comuna, Dridif, Cincsor, Sâmbata de Jos, Voivodeni si Ludisor.

Drumul national(DN 1) Brasov-Sibiu, este calea de comunicatie rutiera intre comuna si resedinta judetului. Intre resedinta comunei si celelalte sate sunt cai de comunicare rutiera ca: Soseaua  spre Agnita,( DJ 105) care asigura legatura intre Cincsor si Voila, iar drumul nationl (DN 1) Brasov-Sibiu, asigura legatura intre Voila si satele Dridif si Sambata de Jos., strabatand comuna de la km.241 la 151. Intre Voila si Voievodeni (DJ103F),Voivodeni- Ludisor,  accesul se face pe drumul comunal care este modernizat ( asfaltat).

Voila este o comuna compacta, bine oranduita cu strazi asfaltate, destul de largi , cu asezari care impun si impresioneaza placut.

Satul Dridif – este asezat in stanga soselei nationale pe valea Oltului intre Beclean si Voila, iar alaturi satul Ludisor, a carui existenta este mentionata inca din anul 1440. Pe raza acestui sat exista ruinele unui castru roman in prezent acoperit de pasuni.

Satul Cincsor – este situat in partea dreapta a Oltului, la 2 km.departare de acesta,  pe loc ses, inconjurat din trei parti de dealuri, iar spre sud, prezinta o deschizatura spre Muntii Fagarasului, in fata satului Voila. Asezarea  este atestata documentar din anul 1332, fiind locuit pana in anul 1989 de catre sasi, care dupa Revolutie au emigrat in Germania. In acest sat se afla o frumoasa biserica fortificata, crea se pastreaza in conditii foarte bune.

Sambata de Jos  fiind pe malul stang al Oltului, pe soseaua nationala Brasov-Sibiu, are strazi drepte si casele asezate in rand, una langa alta. Este atestata documentar din anul 1534.

La Sud de aceasta localitate pe DJ 105B la .6 km. se afla actuala comuna Sambata de Sus ( fost sat apartinator comunei Voila pana ia anul 2003) situata la poalele muntilor Fagaras, este atestata de documenteca localitate pe la 2436-1437, cand Vlad Dracul, Domnul Tarii Romanesti, daruieste fratilor Roman si Stefan Stan, satul Voievodeni si niste locuri din Sambata de Sus.

Voivodenii, sat situat la o distanta de 5 km. in partea de sud a comunei, asezarea este atestata documentar din anul 1432. In 1918, datorita crizei economice prin care trecea tara, foarte multi tarani au emigrat spre S.U.A. In anul 1950, s-a facut prima intovarasire agricola la Voila, iar in 1962 a fost construit lacasul scolii generale Voila.

Date administrativ teritoriale:

Total terenuri agricole :  6880 ha  din care :

  • arabil –  4199  ha
  • pasune –  1565  ha
  • faneata –  1116 ha
  • livezi     –         ha

Total terenuri neagricole :    1408 ha din care :

  • padure           – 1401 ha
  • alte categorii –      7  ha

Numar de gospodarii ( locuinte) : 1170 din care racordate la :

  • alimentate cu apa potabila –  970
  • canalizare                      –    190
  • gazae naturale   –   100
  • electricitate (locuri consum) – 1170
  • telecomunicatii   –   366

Nivelul somajului la nivelul Comuna Voila  este de aproximativ 33 de persoane, fara programe speciale de stimulare a fortei de munca locala. Ajutoarele sociale derulate conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat se acorda aproximativ la un numar de 25 persoane lunar , si aprx.35 persoane beneficiare de alte prestatii sociale ( ASF,indemnizatii pt. cresterea copilului si alocatii de stat).

 

Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Voila este reprezentată potrivit Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, de autoritatea deliberativă – Consiliul Local şi de autoritatea executivă – Primăria Comunei Voila, care este constituită din primar, viceprimar, secretar şi aparatul propriu de specialitate.

Autoritatea executivă este reprezentată de instituţia Primarului care conduce administraţia publică locală. Din anul 2016, conducerea executivă a instituţiei este asigurată de d-l Primar Osalciuc Gheorghe Marian aflat în funcţie la primul mandat.

Primarul exercită funcţia de ordonator principal de credite al bugetului local.